Groeten uit Leipzig

U kunt hier kaarten online aanschaffen.

De meesters van de Thomaskirche

Op zondag 7 oktober bent u welkom bij ons concert ‘Groeten uit Leipzig – De meesters van de Thomaskirche’. Onder leiding van dirigent Paul Waerts en muzikale begeleiding van pianiste Annelies Komen en celliste Ivana Poparic krijgt u koor- en instrumentale muziek te horen van drie van de grootste componisten die ooit verbonden waren aan de Thomaskirche in Leipzig: Kurt Thomas, Felix Mendelssohn Bartholdy en uiteraard Johann Sebastiaan Bach. Hoewel zij in verschillende tijden leefden, is bij alle drie de traditie voor prachtige koorwerken gebleven.

Drie bijzondere koorwerken

Ons koor laat het motet Jesu, meine Freude’BWV 227, van Bach horen, Bach combineerde de verzen van Romeinen 8, met de woorden van een bekende hymne van Johann Franck, Jesu, meine Freude.

Een kleinkoor, samengesteld uit leden van Oratoriumkoor Heiloo, zingt van Kurt Thomas het motet ‘Jauchzet Gott, alle Lande‘, Werk 25 nr.12.

Het volledige koor zingt van Felix Mendelssohn Bartholdy ‘Hör mein Bitten, Hymne nach Psalm 55, 2-8′.

Deze uitvoeringen worden afgewisseld met Bach’s  Praeludium et Fuga G Dur BWV 541, op het orgel van de Cultuurkoepel vertolkt door Paul Waerts, eveneens van Bach de  Suite No.1 G Dur BWV 1007 Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Minuet – Gigue op cello door Ivana Poparic en Paul Waerts speelt op het orgel Sonata II Opus 65 Grave – Adagio – Allegro maestoso e vivace – Fuga allegro moderato van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Oudste jongenskoor

De Thomaskirche in Leipzig (1496) speelt een bijzondere rol in de muziekgeschiedenis. Het Thomanerchor, dat al in 1212 werd opgericht, is het oudste jongenskoor van Duitsland en werd geleid door een aantal beroemde componisten en grote musici. Bach vervulde de rol van cantor van 1723 tot aan zijn dood in 1750 en produceerde in die tijd een duizelingwekkende hoeveelheid muziek, waaronder de Matthäus en Johannes Passies. 

Felix Mendelssohn Bartholdy, uit een Joodse familie maar protestants gedoopt, was een jong talent die op 15-jarige leeftijd zijn eerste symfonie componeerde. In 1835 werd Mendelssohn de eerste muziekdirecteur, die tevens Kapellmeister van het Gewandhausorchester in Leipzig was. In 1829 was hij de eerste die Bach’s Matthäus Passion uitvoerde na de dood van de meester.

Kurt Thomas was van 1957 tot 1960 Cantor in de Thomaskirche. Ook in zijn werken is de invloed van zijn voorgangers duidelijk merkbaar.

Kaartverkoop

Het concert begint om 14.00 uur, deuren open om 13.00, en de toegangsprijs is €15. In de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden, en na afloop is er gelegenheid om na te praten (catering tegen gebruikelijk prijzen). Dan is ook de prijsuitreiking van de ‘Leipzig Loterij’, waarvoor u voorafgaand aan het concert loten kunt aanschaffen.

U kunt hier kaarten online aanschaffen.