Carmina Burana als openingsconcert van “Willibrordus Draait Door gaat Klassiek”

Oratoriumkoor Heiloo is door de organisatie van “Willibrordus Draait Door gaat Klassiek” uitgenodigd het openingsconcert te geven. En dat gaan we doen met een spectaculair Carmina Burana.

kaarten

Het festival “Willibrordus Draait Door gaat Klassiek” zal voor cultureel Heiloo een verademing zijn na een lange periode van uiterst schaarse mogelijkheden om optredens te geven, en optredens bij te wonen. Wij zijn dan ook zeer verheugd daaraan onze bijdrage te mogen en kunnen gaan leveren.

Het deze keer klassieke festival wordt op vrijdagavond 3 september 2021 geopend door het Oratoriumkoor Heiloo met een dubbele uitvoering van de Carmina Burana. Dit spectaculaire koorwerk van componist Carl Orff (1895-1982) is feestelijk, uiterst levendig en gewaagd.  De uitvoering staat onder leiding van dirigent Paul Waerts, aan wie het toevertrouwd is het koor, de solisten en het orkest op de toppen van hun kunnen te laten musiceren.

Orff schreef de Carmina Burana oorspronkelijk voor solisten, koor, twee vleugels en een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Deze versie wordt op 3 september uitgevoerd. De ‘Carmina Burana’ getuigt vooral van optimisme en levenslust. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie zijn uiterst interessant en rijk aan humor. Het eerste deel van de compositie, genaamd ‘In de Lente’, bestaat uit liefdesliederen. Het tweede deel ‘In de Taverne’ uit drank- en gokliederen en het derde deel ‘In de hof der liefde’ uit liederen over de zinnelijke liefde. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot, namelijk ‘O Fortuna’.

Rad van Fortuin
Orff maakte gebruik van teksten van middeleeuwse liederen, in 1803 gevonden in een klooster in Zuid-Duitsland, in het dorp Beuern. Carmina Burana staat voor ’liederen uit Beuern’. De meeste delen zijn in het Latijn geschreven, andere in Middelhoogduits en oud-Provencaals. De liederen variëren van satirische zedenpreken en verliefde hofmakerij tot dubbelzinnige dronkenmanspraat.
Orff liet zich tevens sterk inspireren door de afbeelding van het rad van fortuin die hij aantrof in het
je geluk, maar de dag erna kun je alweer helemaal in de put zitten. Volgens Orff is het leven verbonden aan een voortdurend streven naar zingeving. Daardoor ontstaat als het ware een cyclus van tegenslagen en momenten van geluk, waarvan je zoveel mogelijk wilt genieten en die je zo lang mogelijk probeert vast te houden.

Componist Carl Orff, oude teksten, nieuwe muziek
Sommige componisten danken hun roem aan slechts één werk; tot hen behoort Carl Orff. Hij schiep de Carmina Burana in 1936. Het stuk bevat soms verwijzingen naar middeleeuwse muziek, maar toch maakte Orff van Carmina Burana onmiskenbaar een twintigste-eeuwse compositie, waarin ritme een hoofdrol speelt en waarin verwantschap met Stravinsky hoorbaar is.

Dirigent Paul Waerts
“De Carmina Burana is een populair werk dat bij een groot publiek bekend is”; vertelt dirigent Paul Waerts. “Maar het is ook een complex werk. Vooral de tekst in combinatie met de muziek is echt een opgave dat veel oefening vereist van de koorleden. Iedere uitvoering is daarom ook een avontuur”; vindt Waerts. De uitvoering wordt, om het lyrisch te zeggen, als een boom vol in zomerblad, flamboyant bruisend en super dynamisch. Ik vind het fantastisch om mensen een mooie zomeravond te bezorgen, maar ook om mooie muziek in stand te houden. Muziek verbindt musici onderling en vervolgens het publiek. Mensen uit verschillende culturen komen samen door muziek, dat geeft ruimte aan het gevoelsleven en laat emoties de vrije loop”.

Cultuurkoepel en uitvoering
Tegen de achtergrond van een – hopelijk zichtbare – ondergaande zon krijgt het meesterwerk van Carl Orff een unieke uitvoering in de fantastische zaal van de Cultuurkoepel op het terrein van het Willibrordus landgoed in Heiloo. De uitvoering vindt in de zaal plaats maar ook buiten op het terrein voor de Cultuurkoepel is het spektakel via grote schermen live te volgen. Het voltallige Oratoriumkoor, drie prachtige solisten, het energieke pianoduo Wilma Broere en Herman Rouw en de opzwepende slagwerkgroep van het Promenadeorkest bundelen hiervoor hun krachten. Het belooft een meeslepende openingsavond te worden van dit klassieke festival in de sfeervolle entourage van het landgoed en de invallende duisternis.

Mogelijkheid voor projectdeelname
Voor zangers die de Carmina Burana eerder hebben gezongen en zichzelf in staat achten de partituur ook onder beperkende omstandigheden met goed resultaat in te studeren, bestaat de gelegenheid om als projectzanger aan repetities en concerten deel te nemen. Neem voor nadere informatie contact op via secretariaat@oratoriumkoorheiloo.nl

Aanvullende informatie
Vrijdag 3 september Carmina Burana – ‘O Fortuna’ – Carl Orff
Uitvoering 1 vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur. Zaal open vanaf 18.30 uur.
Uitvoering 2 vanaf 21.00 uur tot 22.00 uur. Zaal open vanaf 20.30 uur.

Uitvoerenden;
– Oratoriumkoor Heiloo
– Pianisten: Wilma Broere en Herman Rouw
– Slagwerkgroep: Promenade Orkest
– Solisten: Nicole Fiselier, sopraan; Rob Meijers, altus; Pieter Hendriks, tenor.
– Dirigent: Paul Waerts

kaarten bestellen