70 jaar jong, een geschiedenis

Printversie (PDF)

Als je 70 jaar bent, sjouw je een heel mensenleven als bagage met je mee. Zo ook Oratoriumkoor Heiloo, dat op 28 augustus 1945 werd geboren in een rokerige herberg in Heiloo. Een prachtige pagina met sierlijke krulletters vertelt ons over de oprichtingsvergadering.
NB. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Dit geldt voor vrijwel alle afbeeldingen in deze geschiedschrijving.

1945 Oprichting Nieuw Leven

Verslag van de oprichtingsvergadering op 28 augustus 1945

Het is een pagina uit een schriftje met harde kaft, waarin de verslagen van de bestuursvergaderingen en de jaarverslagen van de vereniging uit de kinderjaren van het koor staan opgetekend. Er zijn méér stukken uit deze tijd bewaard gebleven: oude foto’s, krantenknipsels, concoursverslagen. Alles in margarinedozen en sinaasappeldozen bij elkaar gebracht. Het werd tijd om dat eens uit te zoeken!

Daar ben ik nu mee bezig, samen met Gerda Mulder die geboren en getogen is in Heiloo en dus veel mensen op de oude foto’s herkent. Bovendien was haar moeder vanaf de oprichting lid van het koor. Gerda hoorde als kind al de verhalen van wat er ‘rond zong’; ook deed zij mee in het kinderkoor van die tijd. Jaja, vroeger hadden wij óók al een kinderkoor! Ik ben zelf sinds 1996 lid van het koor, dus kom eigenlijk pas kijken….

Omdat het leuk is om wat meer te weten over het wel en wee van het koor door de jaren heen, zal ik verslag doen van wat ik zoal in het archief met al die dozen heb gevonden. Ik doe dat in étappes. Er komen 7 hoofdstukken op deze website, die elk 10 jaar uit de geschiedenis van het koor beslaan. Er komen foto’s bij en interviewtjes met koorleden die al heel lang lid zijn. Laten we een leuk feest vieren, dit jaar: 70 jaar bestaan, dat is niet niks!
Trudy Hilt

-> Lees verder: 10 JAAR JONG. HET KOOR VAN 1945 TOT 1955