Waarom zing ik bij ons koor

Waarom vind ik het fijn om in het Oratoriumkoor Heiloo te zingen?

Gezelligheid en warmte

image001

“Het Oratoriumkoor is het derde koor waarin ik zing, nu al weer 12 jaar. Het opvallende van ons koor is de sfeer die gezelligheid en warmte uitstraalt. Nieuwe leden voelen zich snel thuis, mede door de ongeëvenaarde kwaliteit van de dirigent die ons koor steeds op een hoger niveau weet te brengen. Hoewel ik de periode van 5 jaar Bach fantastisch heb gevonden, lijkt mij de overstap naar andere componisten volgens planning een goed besluit”.

Wim de Backker

 

gecompenseerd

image003-300x200 (2)“Het geheel is meer dan de som der delen. Zingen in dit grote koor is voor mij een bevestiging van de genoemde uitspraak. Na verschillende koorervaringen in Friesland, waar we bijna 40 jaar woonden, zijn wij naar Heiloo verhuisd; ik ben nu een half jaar een van de leden en zing bij de tenoren. Mijn achterstand wordt helemaal gecompenseerd door de zangervaring van de andere koorleden en de zeer gewaardeerde leiding van de professionele dirigent. In een koor kun je elkaar dragen en door goede leiding is elke repetitie meer dan wat je alleen kan leren. Zingen met  in dit geval het oefenen van twee grootse werken van J.S.  Bach maken elke dinsdagavond voor ons, en in maart en november ook voor publiek, tot een prachtige beleving. Zingen en muziek in het algemeen zijn een van de mooie en volgens mij echt menselijke prestaties, waar we trots op mogen zijn. Veel vogels kunnen trouwens ook mooi zingen, maar zij kunnen geen noten lezen”.

Wim van der Meij

Rode wangen en warme voeten

image005

“Ik ben blij om mee te kunnen zingen in het Oratoriumkoor in Heiloo: ik hou van het gedegen, harde werken aan de soms moeilijke zangpartijen. De sfeer onderling is van een opbouwende, persoonlijke hartelijkheid en ligt op het gebied van “wat fijn dat het lukte” i.p.v.: “sufferd, kun je dat loopje nu nog niet”. De dirigent, Paul Waerts, muzikaal zeer deskundig, bezit een vulkanisch enthousiasme, dat zeer aanstekelijk werkt. Bijna elke dinsdagavond verlaat ik de repetities met rode wangen en warme voeten!”.

Tineke Teunissen, Bergen

Energiek naar huis

image008

“Zingen bij ons  koor is voor mij alles vergeten en er helemaal voor gaan!  Ik  verlies  me erin,  vergeet de dagelijkse beslommeringen en ik ga bijna altijd energiek naar huis. Hier mag je je stem laten horen. En…. het is nog gezellig ook, goede informele sfeer en toch kwaliteit leveren! Van dit koor wil ik graag  bestuurder zijn”.

Harry Marechal 

Zingen in Heiloo maakt blij

dsc_2143

In januari 2008 hoorde ik dat ze in Heiloo begonnen met het leren van de Matthäus Passion. Ik dacht  toen: dit is mijn kans om deze muziek nu ook zelf te zingen. Bijna ieder jaar ging ik naar de uitvoering van de Matthäus in het Concertgebouw van Amsterdam, dat begon al toen ik 20 jaar was.  Op het koor in Heiloo werd ik heel hartelijk ontvangen door de voorzitter en ik kon meteen meezingen. Paul was toen nog geen dirigent in Heiloo, maar ik zong wel bij hem in het kerkkoor in Alkmaar. Ik koos voor Heiloo omdat mijn moeder vroeger op dit koor heeft gezongen en ik ben nog steeds blij me deze keuze. Het is een goed en gezellig koor waar je je thuis voelt en met een goede onderlinge band. Iedere dinsdag ga ik weer vanuit Alkmaar op weg naar Heiloo om te zingen en dat maakt blij. Ik geniet van alle mooie stukken die wij zingen.

Ria Schoenmaker, Alkmaar

Sfeer fantastisch

image011

“Ik vind het geweldig om lid te mogen zijn van Mijn Koor. Allemaal muziekminnende leden, daarom is de sfeer fantastisch! Wij zingen op hoog niveau en Paul haalt het beste uit ons. Zijn humor draagt bij aan gezellige, fijne repetitieavonden. Daarom geniet ik van elke repetitie. En natuurlijk ook van de 2-jaarlijkse uitvoeringen, om het resultaat van onze inspanningen te laten horen”.

Sara v.d. Boon,  Egmond aan Zee

Serieuze maar ontspannen aanpak

image014

“Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging ben ik, naast mijn lidmaatschap van een popkoor, sinds kort nu ook lid van dit Oratoriumkoor. Er wordt hard en serieus gewerkt aan een zo’n goed mogelijk resultaat en dat spreekt mij erg aan. Door de serieuze, maar toch ontspannen aanpak van dirigent Paul Waerts en de open sfeer binnen dit koor voelde ik mij er al snel thuis”.

Marian Scholte

Het verhaal spreekt aan

image016

“Jaren geleden ben ik naar een uitvoering van de Matthäus Passion geweest, ik vond het prachtig. Het leek mij fantastisch om zelf in een groot koor te zingen. De jaarlijkse Open Dag van Oratoriumkoor Heiloo bood uitkomst, de sfeer voelde meteen goed en ik werd lid van de vereniging. De Matthäus Passion werd ingestudeerd, dat was voor mij niet zo simpel maar mijn enthousiasme won het van de twijfel en nu zing ik nog steeds met plezier bij het koor. Onze dirigent is een meester in het “vertalen” van gebeurtenissen uit de Matthäus naar het dagelijks leven, het verhaal spreekt dan nog meer aan”.

Marijke Hoetjes

Vermoeidheid verdwijnt

Monique Bleeker

Na jarenlang bij een kerkkoor te hebben gezongen, vond ik het tijd om mijn muzikale horizon te verbreden. Een projectkoor is leuk maar vrijblijvend en kan altijd. Bij een ander koor voelde ik me na enige tijd toch ook niet zo thuis, dus op zoek naar wat anders. Het Oratoriumkoor Heiloo heeft een prima muzikaal niveau en belangrijker: de sfeer is goed. Ik voel me er thuis, hard werken maar ook tijd voor een geintje. Vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens het zingen. Mede daarom zijn denk ik veel leden al meer dan een paar jaar lid.

Monique Bleeker, Alkmaar

Ik kan veel leren

dsc_2152

“Waarom ik afgelopen jaar voor dit koor heb gekozen, is  ten eerste de prachtige muziek die we zingen. Verder vind ik dat ik veel kan leren, het is een uitdaging toch telkens weer de stukken in testuderen; er is en goede balans tuisen uitdaging en gewoon ook lekker zingen. Op de repetities is het niet alleen zingen maar ook uitspraak, betoning, interpretaties etc. komen goed aan bod waardoor het telkens weer op een hoger niveau lijkt te komen. Naast je eigen partijen in studeren en zingen, leer je ook goed naar de anderen te luisteren en te communiceren. De dirigent is goed en duidelijk en maakt mensen enthousiast. Er is een goede sfeer tijdens de repetities, men is respectvol en het wordt met zijn allen gedragen, dat is leuk te merken als nieuwkomer.

Ilse Verkaaik

Het geeft een goed gevoel

image020

Ik had nog nooit “Bach” gezongen en vond het een enorme uitdaging om dit o.l.v. Paul Waerts te doen. Ik kende Paul uit de operettewereld waar ik ook veel geleerd heb en leuke en aardige mensen heb leren kennen. Het Bachkoor in Heiloo zingt en studeert serieus. De kwaliteit van het koor is al jaren groeiende en mede dankzij enthousiaste nieuwe en jongere leden en de groep gedreven mannen, nog verder vooruitgegaan. Het regelmatige optreden stimuleert om met meer inzet en plezier te zingen. De dinsdagavonden zijn vrolijk, gezellig, leerzaam en geeft bij het naar huis gaan een goed gevoel.

Jacqueline Bentschap Knook

 Verbondenheid met elkaar

dsc_2271

Met veel plezier ga ik elke dinsdagavond naar de repetitie. Daar wordt op zeer kundige en op overtuigende wijze en met humor door onze dirigent leiding gegeven en de puntjes op de i gezet, ook na diverse uitvoeringen van de Matthäus!  De pauze met koffie of thee met een koekje is een spontaan ontmoetingskwartiertje! We voelen als koorleden  een grote verbondenheid met elkaar. We willen op zanggebied er zoveel en goed mogelijk alles uithalen. Als bas voel ik me zeer thuis binnen deze groep die in een kameraadschappelijke sfeer plaats vindt.

Clemens van Baar

Avonden met een sterretje

image022

Al 30 jaar zing ik met veel plezier in het Oratoriumkoor! De sfeer is gezellig en ontspannen. Met als hoogtepunt de uitvoering, nu de Matthäus Passion. Ook de kerstavond met eigen muzikale bijdragen zijn avonden met ’n sterretje. Heeft u hoofdpijn, of zorgen, kom zingen en je vergeet het allemaal!

Clasien Groot

Altijd op het puntje van je stoel

dsc_2172

Het is fijn om bij dit koor te zingen vanwege de goede sfeer, gevormd door dirigent, repertoire, bestuur en leden. Al ga je er soms vermoeid op af, altijd zit je binnen een mum van tijd op het puntje van je stoel je best te doen om er met jouw partij het beste van te maken. Paul weet, met humor, goed duidelijk te maken hoe er gezongen moet worden en waarom hij dat zo wil. Je werkt met elkaar echt ergens naar toe en geniet ervan. Als dan tijdens de uitvoering de hele zaal vol zit, iedereen muisstil luistert en er na afloop een overweldigend applaus opklinkt, dan is dat een mooie beloning en krijg je al weer zin in het volgende concert!

Guda Kos

Op reis gaan met het koor

 

Voor mij is het zingen bij Oratoriumkoor Heiloo elke week weer op reis gaan. Op reis met de trein, maar ik bedoel eigenlijk ook: op reis samen met het koor. Om de muziek te studeren en tot een mooie uitvoering te komen. Een reis van zingen met elkaar, maar zeker ook van hartelijke menselijkheid, van saamhorigheid. Ik vind het een rijkdom dat ik in dit koor mag zingen. De afgelopen 5 jaar Bach in Heiloo, de Matthäus Passion, elke keer weer een hoogtepunt. De uitvoering van Vivaldi, nee dat zal niemand meer vergeten in Heiloo: sneeuw. Sneeuw die het reizen voor de mensen bijna onmogelijk maakte. Maar Paul onze dirigent kan behalve dirigeren ook goed improviseren en daardoor was ook deze uitvoering een om nooit te vergeten. Paul onze dirigent, momenten van gekkigheid, humor, maar ook van de puntjes op de i zetten om samen tot een prachtige uitvoering te komen, ik geniet daarvan. En ja, graag reis ik elke week om naar Oratoriumkoor Heiloo te gaan.

Sara Meijer

Dirigent is inspirerend en leerzaam

Eva Creutzberg

De sfeer bij het koor is warm en persoonlijk. Vanaf mijn kindertijd ben ik al bezig met klassieke muziek en ging ik graag naar uitvoeringen van onder meer de Matthäus Passion. Het was altijd nog mijn wens om zelf een keer het meesterwerk van Bach te zingen. Inmiddels zingen we ‘m alweer voor de vijfde keer en het is elke keer weer een geweldige ervaring. Ik zing inmiddels alweer bijna vijf jaar onder leiding van dirigent Paul Waerts. Zingen onder zijn leiding is zeer inspirerend en leerzaam. Hij ‘leest’ het koor en wij lezen hem. Heel bijzonder. In de afgelopen jaren heeft hij, en hebben wij met hem, een grote muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Dat hoor je ook terug van het publiek. Op het moment dat ik me bij het koor aansloot, was het koor net gestart met een vijfjarenplan Bach, inclusief koorwerken van Bachs tijdgenoten Vivaldi en Telemann. Door dit meerjarenplan zijn we een echt barokkoor geworden. De fantastische begeleiding van barokorkest Cappella Maria Barbara op instrumenten in oude zetting is hier zeker credit aan. Paul Waerts mag trots zijn op zijn zelf opgeleide kinderkoor. De kinderen luisteren elk concert weer op met hun loepzuivere stemmen. Ook al telt het oratoriumkoor meer dan 80 leden, de sfeer blijft warm en persoonlijk. Jong, oud, man of vrouw; volgens mij voelt iedereen zich thuis bij het koor. De gezellige ledenavonden, waarop we muziek maken en bijpraten, dragen hier ook zeker aan bij.

Eva Creutzberg