Groeten uit Leipzig 2018

7 oktober 2018

Op zondag 7 oktober heeft ons concert ‘Groeten uit Leipzig – De meesters van de Thomaskirche’ plaatsgevonden. Onder leiding van dirigent Paul Waerts en muzikale begeleiding van pianiste Annelies Komen en celliste Ivana Poparic kreeg u koor- en instrumentale muziek te horen van drie van de grootste componisten die ooit verbonden waren aan de Thomaskirche in Leipzig: Kurt Thomas, Felix Mendelssohn Bartholdy en uiteraard Johann Sebastiaan Bach. Hoewel zij in verschillende tijden leefden, is bij alle drie de traditie voor prachtige koorwerken gebleven.

Drie bijzondere koorwerken

Ons koor liet het motet Jesu, meine Freude’BWV 227, van Bach horen, Bach combineerde de verzen van Romeinen 8, met de woorden van een bekende hymne van Johann Franck, Jesu, meine Freude.

Een kleinkoor, samengesteld uit leden van Oratoriumkoor Heiloo, zong van Kurt Thomas het motet ‘Jauchzet Gott, alle Lande‘, Werk 25 nr.12.

Het volledige koor zong van Felix Mendelssohn Bartholdy ‘Hör mein Bitten, Hymne nach Psalm 55, 2-8′.

Deze uitvoeringen werden afgewisseld met Bach’s  Praeludium et Fuga G Dur BWV 541, op het orgel van de Cultuurkoepel vertolkt door Paul Waerts, eveneens van Bach de  Suite No.1 G Dur BWV 1007 Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Minuet – Gigue op cello door Ivana Poparic en Paul Waerts speelde op het orgel Sonata II Opus 65 Grave – Adagio – Allegro maestoso e vivace – Fuga allegro moderato van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Oudste jongenskoor

De Thomaskirche in Leipzig (1496) speelt een bijzondere rol in de muziekgeschiedenis. Het Thomanerchor, dat al in 1212 werd opgericht, is het oudste jongenskoor van Duitsland en werd geleid door een aantal beroemde componisten en grote musici. Bach vervulde de rol van cantor van 1723 tot aan zijn dood in 1750 en produceerde in die tijd een duizelingwekkende hoeveelheid muziek, waaronder de Matthäus en Johannes Passies. 

Felix Mendelssohn Bartholdy, uit een Joodse familie maar protestants gedoopt, was een jong talent die op 15-jarige leeftijd zijn eerste symfonie componeerde. In 1835 werd Mendelssohn de eerste muziekdirecteur, die tevens Kapellmeister van het Gewandhausorchester in Leipzig was. In 1829 was hij de eerste die Bach’s Matthäus Passion uitvoerde na de dood van de meester.

Kurt Thomas was van 1957 tot 1960 Cantor in de Thomaskirche. Ook in zijn werken is de invloed van zijn voorgangers duidelijk merkbaar.